Logo

eugenik.dk

Om race-hygiejne og IQ-forskning

Validate

Raymond B. Cattell

Raymond Bernard Cattell (20. marts 1905 – 2. februar 1998), britisk psykolog som i 30'erne emigrerede til USA. Studerede under Charles Spearman.

Raymond B. Cattell støttede tidligt den tyske nationalsocialisme, og hans arbejde skal forstås i forbindelse med mellemkrigstidens fascisme. Cattell grundlagde en religiøs new age bevægelse "Beyondism", en "ny videnskabelig moralisme", udtænkt med henblik på at tjene et neo-nazistisk tankesæt, omhandlende eugenik, euthanasi af "uintelligente grupper" og dyrkelse af Adolf Hitler.

Cattell fremførte siden ideer som blev formuleret med et ideologisk indhold til dels bestående af yderliggående eugenik og nyfascisme.

Man skulle tro, at disse bizarre ideer gjorde Cattell til en særling som ikke blev taget alvorligt. Dette er langt fra tilfældet. Selv i dag er Cattell's ideer om flydende og krystalliseret intelligens standard pensum for de fleste psykologistuderende. I 1997 besluttede American Psychological Foundation at tildele ham en guldmedalje for livslang tjeneste i psykologiens tjeneste, en ære som kun er 12 andre forundt siden prisen blev oprettet i 1956. Først efter protester fra enkelte medlemmer, som henviste til adskillige af Cattells publikationer der dokumenterede hans livslange bekendelse til eugenik og racisme, blev prisen trukket tilbage.


Permalink